Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Επιμελητήριο Λάρισας, η ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒΤ, με θέμα «Η Βιομηχανία Τροφίμων & οι σύγχρονες προκλήσεις του Κλάδου».
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PEFMED, που έχει ως στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την εφαρμογή πράσινων καινοτομιών κατά μήκος της αλυσίδας τροφίμων και του οποίου βασικός εταίρος είναι ο ΣΕΒΤ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου αλλά και να προβληθεί η συμβολή των επιχειρήσεων τροφίμων της περιφέρειας Θεσσαλίας, στη βιωσιμότητα του κλάδου.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Γ. Λαδόπουλο, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζ. Μαμούρη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας, κ. Σ. Γιαννακόπουλο.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης, στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, παρουσίασε τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία Τροφίμων στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τις προσπάθειες που απαιτούνται για βιώσιμη ανάπτυξη και τη σημασία που έχουν οι ΜμΕ για τον κλάδο.
Την 1η ενότητα της Ημερίδας, με θέμα «Βιομηχανία Τροφίμων και Ανάπτυξη» άνοιξε με ομιλία του ο κ. Ν. Λούλης, Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας, ο οποίος παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Η κα Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ και Μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Food for Life”, παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας.
Για το έργο των Aκαδημαϊκών & Eρευνητικών φορέων και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Βιομηχανίας στη Θεσσαλία, μίλησαν ο κ. Δ. Μπόχτης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας & Αγρο-τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, η κα Π. Γιαννούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κ. Αθ. Μανούρας, Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν ορισμένα επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασιών μεταξύ της Βιομηχανίας Τροφίμων και της Ερευνητικής Κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δ. Μπακοδήμος, Υπεύθυνος Αγορών Σίτου, παρουσίασε το παράδειγμα της εταιρείας ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ και τις δράσεις που έχουν αναπτύξει στα πλαίσια του προγράμματος της συμβολαιακής γεωργίας που έχουν. Ο κ. Λ. Μάκρας, Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, παρουσίασε τις συνεργασίες της επιχείρησης με τους ερευνητικούς φορείς και τα αποτελέσματά τους. Στον Εθνικό Διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων ECOTROPHELIA και στο πώς η εταιρεία ωφελήθηκε μέσα από μια επιτυχημένη συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Λ. Τσιανάβας, Αντιπρόεδρος της εταιρείας Β. ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ ΑΒΕΕ.
Η 2η ενότητα ήταν αφιερωμένη στις κύριες προτεραιότητες της Βιομηχανίας Τροφίμων: Διατροφή & Υγεία, Έρευνα & Καινοτομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Αναφορικά με τη Διατροφή & Υγεία, ο κ. Μ. Τσαούτος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), μίλησε για την Ανασύνθεση των Τροφίμων και το παράδειγμα του Κλάδου Αναψυκτικών και παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο ΣΕΒΑ και τις δράσεις που έχει αναπτύξει έως τώρα για την εκπλήρωσή τους.
Ως προς την Έρευνα & Καινοτομία, ο κ. Κ. Κουτσουμανής, Καθηγητής του ΑΠΘ, παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις στη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων.
Στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, ο κ. Δ. Μεντεκίδης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας Σ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ ΑΕ, παρουσίασε την «Ευρωπαϊκή Πολιτική για τις Πλαστικές Ύλες & τον Κλάδο Τροφίμων & Ποτών».
Στη συνέχεια της Ημερίδας έγινε εκτενής αναφορά στο ευρωπαϊκό έργο PEFMED. Καταρχήν, ο Δρ Θ. Μπαρτζάνας, Συντονιστής της Πλατφόρμας Αγρο-διατροφής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, μίλησε για τη σημασία των Βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων στη σύγχρονη εποχή και για τις επικείμενες χρηματοδοτούμενες δράσεις της ΓΓΕΤ, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν σχετικές συνεργασίες ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Δρ Φ. Σάλτα, Σύμβουλος Προγραμμάτων του ΣΕΒΤ, η οποία στα πλαίσια της παρουσίασης του ευρωπαϊκού έργου PEFMED μίλησε για την πρωτοβουλία της ΕΕ για τη «Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τα πράσινα προϊόντα», για τη μέθοδο του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Προϊόντος (PEF) και τον κύριο στόχο του PEFMED, που είναι να δοκιμάσει τη μεθοδολογία του PEF σε συγκεκριμένα προϊόντα. Για την Ελλάδα, δοκιμή έγινε στη περιοχή της Θεσσαλίας και στο παραδοσιακό προϊόν Φέτα. Στο Περιβαλλοντικό αποτύπωμα της φέτας & την εμπειρία της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, αναφέρθηκε η κα Ι. Μυλωνά, Υπεύθυνη Ελέγχου Διεργασιών & Ανάπτυξης Projects της Zώνης Γάλακτος από την εταιρεία ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ τονίζοντας ότι η συμμετοχή τους συνέβαλε στη βαθύτερη κατανόηση της περιβαλλοντικής προσέγγισης της Ε.Ε. και αποτελεί οδηγό για την περιβαλλοντική βελτίωση της εταιρίας και της αλυσίδας αξιών. Η κα Α. Βατσανίδου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που ήταν υπεύθυνο για την ανάλυση του κύκλου ζωής της φέτας μίλησε για τα κύρια αποτελέσματά της. Η πιλοτική αυτή δοκιμή αποτελεί την πρώτη απόπειρα εφαρμογής της μεθοδολογίας PEF στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα και έδειξε ότι η παραγωγή ζωοτροφών και οι κτηνοτροφικές μονάδες συμβάλλουν ουσιαστικά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κύκλου ζωής της ΠΟΠ φέτας. Σημαντικό επίτευγμα αποτελεί η συμμετοχή και η συνεργασία ελληνικών γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων και βιομηχανιών για την ολοκλήρωση της δοκιμής ενώ τη εμπειρία έδειξε ότι η Βιομηχανία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης των προϊόντων με την εφαρμογή της μεθοδολογίας PEF για την εφοδιαστική της αλυσίδα, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη αυτής (κυρίως παραγωγοί ζωοτροφής και γαλακτοπαραγωγοί).
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα από τον Πρόεδρο του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούση, καθώς και απαντήσεις σε ερωτήματα που προέκυψαν. Η ενεργή συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου τροφίμων αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκδήλωση αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον και τη διάθεσή τους να ανταποκριθούν και να συμβάλουν στις προσπάθειες που αναλαμβάνει η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, και στην περιφέρεια, με στόχο αφενός την αειφορία του κλάδου και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, με σεβασμό στον καταναλωτή και το περιβάλλον, και αφετέρου την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του παραγωγικού ιστού και των ερευνητικών φορέων της χώρας.
Πηγή: http://www.sevt.gr/gr/news-details/HMqNtg/enhmerwtikh-ekdhlwsh-pefmed
ΣΕΦΥΜΕΝ - Σύνδεσμος Εταιριών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού, Copyright © 2024, All rights reserved.